Alerji belirtileri ve şiddeti, alerjen dediğimiz alerji yapan maddeye, alerjiden etkilenen bölgeye ve kişiye göre değişkenlik gösterir. Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen alerjik nezle (alerjik rinit) burunda kaşıntı, hapşırık, burun akıntısı yakınmaları ile seyrederken, alerjik göz nezlesi (konjuktivit) özellikle ilkbaharda gözlerde kızarıklık, kaşıntı yakınmalarına yol açar. Alerjik astım hastalarında öksürük, nefes darlığı yakınmaları özellikle solunum yolu alerjenleri ile (ev tozu akarı, polen, küf gibi) temas sonrası belirgindir. Ürtiker diye tanımladığımız , -ki halk arasında kurdeşen diye bilinir-deri alerjilerinde, ciltte kaşıntı kızarıklık, kabarma görülür; bu durum özellikle gıda ve ilaç alerjilerinde söz konusudur.
Yine benzer şekilde egzema denilen cilt problemleri de bazı gıda alerjileri ve kullanılan temizlik maddeleri teması nedeniyle artış gösterebilir.
İlaç alerjilerinde tablo hafif kaşıntı, döküntüden, ağır anaflaktik şoka kadar değişen düzeylerde seyredebilir, hayati tehlike arz edebilir. Gıda alerjileri, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilere yol açabilir. Böcek alerjilerinde kişi alerjisi olan böcek tarafından sokulduğunda vücutta kızarıklık, nefes darlığı, boğazda şişlik, hatta ciddi alerjierde anaflaktik şok ve ölüm görülebilir.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Dr. Sevin Karalar