Hıçkırık, midenin üst bölgesinde ve yemek borusunun alt kısmını uyaran frenik sinir dediğimiz sinirleri uyarılması sonucunda ortaya çıkar. Uyartı ise gaz (hava) varlığı nedeniyle oluşur. Çok hızlı bir şekilde yemek yediğimizde, çoğunlukla besinler ile birlikte hava da yutarız. Bu havanın büyük çoğunluğu bir şekilde zaten geri çıkar (geğirme ile), ancak bir kısmı da besin tabakaları arasında hapsolur. Hıçkırık da, hapsolmuş durumdaki bu havanın yukarıya ve vücut dışına doğru atılmasını sağlayan bir mekanizmadır. Karbonatlı, gazlı içeceklerin aniden hıçkırığın başlamasına neden olması da bu yüzdendir. Bir nöbet esnasındaki hıçkırıkların arasında geçen zaman, midedin peristaltik, kasılma hareketlerine denk gelmektedir ve bu nedenle de düzensizdir. Burada yapılması gereken şey, hapsolmuş gazın aşağı veya yukarıya doğru hareketine yardımcı olmaktır.
Yukarı doğru harekete yardımcı olmak için yapılabilecek en akıllıca şey, başı yukarıya doğru kaldırarak hava yollarını en etkin bir şekilde açmaktır. Derin nefes alıp vermek de bu noktada, diyaframın mide üzerine baskı yapmasına neden olarak yardımcı olabilir.
Aşağı doğru harekete yardımcı olmak için çoğu zaman su içilir. Ancak suyu yudum yudum, nefes almadan içilmelidir, aksi takdirde daha fazla hava yutmaktan başka bir şey yapmamış oluruz.
Ayrıca buzlu su, limon suyu veya sirkeli su içmekle, gırtlaktaki spazm da çözülebilir.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Dr.Sevin Karalar