Sinüs, burun çevresindeki kemiklerin içerisinde bulunan boşluklu yapılara verilen isimdir. Sinüzit, sinüslerin bakteriler veya virüslerle oluşan iltihabıdır.
Astım ve sinüzit birlikteliği sık görülür. Astımlı hastaların %30’unda çekilen sinüs grafilerinde çok belirgin sinüzit bulguları saptanmıştır. Sinüziti olanlarda astım atakları artar.
Özellikle alerjik astım ve beraberinde alerjik riniti olan hastalarda, alerjiye bağlı konkalar yani burun içindeki kıkırdaklar ödemlenir, şişer. Alerjiden dolayı tüm üst solunum yolu sekresyonlarında artış olur. Konkalar şiş olduğundan akıntı daha çok geniz gerisinden, alt solunum yollarına doğru iner; bu da öksürüğü ve astım ataklarını tetikler.
Sinus boşlukları da alerjiden dolayı artan sıvı ile dolar ve viral enfeksiyon zemininde sinuzit kolayca gelişir, zaman zaman bakteriler de eklenir tablo daha da ağırlaşır. Böylece oluşan kısırdöngü sürer gider. Alerjik hastanın alerji tedavisi yapıldığında sıkıntılar ortadan kalkacaktır.
Astımlı hastalarda uygun tedaviye yanıt alınamıyorsa altta sinüzit olabileceği düşünülmelidir. Kronik sinüzitin tedavisi astımın kontrolünü kolaylaştırmaktadır.
Sağlıkla kalın!
Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Uzm. Dr. Sevin KARALAR