Atopik dermatit tedavisinde esas olan hastanın kaşıntı yapan maddelerden uzaklaştırılması ve derinin nemli tutulması ile kaşıntının azaltılmasıdır.
Atopik dermatit tedavisinde öncelikli hedef, kaşıntının giderilmesi ve inflamasyonun ortadan kaldırılmasıdır. Tedavide ikincil hedefler ise; uyku, dış görünüş ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesidir. Korunmaya odaklı iyi tasarlanmış bir yaklaşım; günlük uygun cilt bakımı, akut lezyonların erken tanımlanması ve reçete edilen ilaçların doğru kullanımı hayat boyu devam eden iyi sonuçlar sağlar.
Öncelikle hastalığı tetikleyen alerjen ve iritanları tanımlamak ve hastanın bunlarla temasını ortadan kaldırmak veya azaltmak esastır. Kaşıntıyı aktive eden stres faktörlerini tanımlamak, hastaya rehberlik ve rahatlama tedavileri uygulamak, gerekirse psikiyatrist desteği almak uygundur.
Hastaya cildini tahriş etmeyecek, aşındırmayacak, aşırı ısıtmayacak bol pamuklu ve pamuk karışımlı giyecekler önerilir. Cilt günlük olarak nemlendirilmeli ve korunmalıdır. Günde 20-30 dakika süren ılık banyolarla cildin nemlendirilmesi yararlı olur. Banyo sıklığı kişiye göre haftada iki kez ile günde iki kez arasında değişebilir. Atopik dermatitli hastaların kaşınmamak için gayret etmeleri gerekir. El ve ayak tırnaklarının kısa kesilmesi ve köşelerin yuvarlak törpülenmesi cilt travmasını azaltabilir. Bebekler için yumuşak ve tahriş etmeyen kumaştan yapılmış eldiven ve kalın pijamalar faydalı olur.
Cilde uygulanan kortizonlu kremler, gereğinde antibiyotikli kremler veya pomadlar, antihistaminikler, gerektiğinde antimikrobiyal tedavi, çok gerekli olduğunda ağızdan veya enjeksiyon halinde kortizonlu ilaçlar atopik dermatitte uygulanan tıbbi tedavinin esasını oluşturur. Uzun yıllardır bilinen en etkili tedavi cilde uygulanan kortizonlu ilaçlarladır.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Dr. Sevin Karalar