Alerjik Deri Testi Nasıl Yapılır?

Alerji düşündüren şikayetleri olan hastalarda erken alerjik reaksiyonun tanısı için kullanılan en hassas test alerjik deri testidir.

  • Alerjik rinitte yani saman nezlesinde hapşırık, burun akması, burun kaşıntısı
  • Alerjik astımda gıcık tarzı öksürük, tıkanma, hırıltı
  • Alerjik konjuktivitte gözlerde kaşıntı, kızarıklık

Tekrar eden ürtiker yani kurdeşende, atopik dermatitte ciltte kaşıntı, kızarıklık, kabarma gibi yakınmaları olan hastalarda; yakınmaların ve hastanın cilt bulgularının olmadığı, hastanın ilaç kullanmıyor olduğu dönemde, alerjik deri testleri yapılır.

Deri testi, allerji yaptığından şüphelenilen veya alerji yapma olasılığı yüksek olan ev tozu akarlarının proteinleri, hayvan tüyleri, ağaç, çiçek, tahıl polenleri, küf mantarları gibi birçok alerjenden hazırlanan solüsyonların çok küçük miktarlarının, ön kolun iç yüzüne damlatılması ve cildin delinmesi esasına dayanır. Son yıllarda modern tekniklerle damlatma ve delme işlemini aynı anda uygulayan özel aplikatörlerle uygulama daha da kolay hale gelmiştir. Ancak test okunması oldukça hassastır, test yapan uzmanın bu konuda deneyimli olması gereklidir.

15-20 dakika içinde, allerjenin damlatıldığı yerde allerjik reaksiyonun şiddetine göre hafif bir kızarıklıktan oldukça büyük sertlik ve şişmeye kadar varan bir deri reaksiyonu görülür. Testin doğru sonuç vermesi için test gününden geriye 7-10 günlük süre zarfında, allerji ilaçlarının (antihistaminikler) ya da antihistaminik içeren öksürük şurubu antigripal ilaçlar; antihistaminik içermese de bazı mide ilaçları, bazı antidepresanlar gibi testi negatif etkileyecek yanlış çıkaracak ilaçların kullanılmamış olması gereklidir. Hatta bazı uzun etkili antihistaminikler testi 3 hafta kadar baskılayabileceklerinden, yani sonuçların yanlış çıkmasına yol açabileceklerinden test yapılmadan önce ayrıntılı ilaç sorgulaması önemlidir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Uzm. Dr. Sevin KARALAR

Tags: alerjik deri testi, alerji, alerjik testler, alerji testleri,