Çin'in Wuhan şehrinde başlayan yeni bir virüs salgını hızla yayılmaktadır. Hastalığa yol açanın insanda ilk kez saptanan yeni bir tür Coronavirus (2019-nCoV) olduğu belirlenmiştir.
6 Şubat tarihli açıklamaya göre. Çin’de şu anda 28.299 vaka olup 3.863'ü ağırdır, 565 kişi ölmüştür.
DSÖ verilerine göre Çin dışında 18 ülkede 83 vaka olup bunlardan sadece 7'sinin Çin'e seyahat öyküsü yoktur.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından hastalığın solunumsal yakınmalar, ateş, öksürük, nefes darlığı, solunum güçlüğüyle seyrettiği bildirilmiştir. Nasıl bulaştığı ve hangi hayvandan geçtiği tam olarak bilinmemektir. Ancak solunum yoluyla bulaştığı düşünülmektedir. Virüs bulaştıktan sonraki 14 gün içinde hastalık belirtileri ortaya çıkmaktadır. Yaşlılarda, altta yatan kronik hastalığı olanlarda, iyi beslenmeyenlerde, bedensel ya da ruhsal olarak aşırı yorgun olan bireylerde bağışıklık sistemi daha zayıf olduğundan virüs enfeksiyonları daha ağır seyretmektedir.
influenza (grip) virüsü dışında, solunum yolu infeksiyonlarına yol açan virüslere etkili bir ilaç yoktur. Dolayısıyla, bu virüs enfeksiyonlarından, genel önlemler dışında korunma olanağı ve destek dışında tedavi bulunmamaktadır. Antibiyotikler sadece bakteri olarak adlandırılan infeksiyon etkenlerine karşı etkilidir, virüs enfeksiyonlarında bir yararları yoktur. Coronavirus’lara yönelik aşı bulunmamaktadır, ancak ÇİN, ABD ve İngiltere’de çalışmalar başlanmıştır.
Hastalıktan korunmak için:
Sabun ve su kullanarak eller sık sık en az 20 saniye boyunca yıkanmalıdır, su ve sabun yoksa alkol temelli dezenfektan solüsyonlar kullanılabilir.
Öksürürken ve hapşırırken ağızı ve burun kağıt mendil ile kapatılmalı, mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Kâğıt mendil yoksa ağız ve burun kolun iç yüzüyle örtülebilir (bu şekilde ellerinin kısmen temiz kalması ve virüsün el teması yoluyla yayılmasının önlenmesi amaçlanır).
Hasta kişilerin maske takması da virüsün etrafa saçılmasını ve bulaşmayı azaltmaktadır.
Ateş ve öksürüğü olanlarla yakın temastan kaçınılmaldır
Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk çekiliyorsa erkenden sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve varsa önceki seyahat geçmişi de paylaşılmalıdır
Çiğ veya az pişmiş hayvansal ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
Hasta kişinin elle temas ettiği yüzeylerin düzenli olarak temizlenmesi önerilir.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Dr. Sevin Karalar